樂古Nakuz

標題: 雜談 [打印本頁]

作者: 浪跡天涯002    時間: 9-1-2015 00:54
標題: 雜談
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

睇完心隨風去既呢個post,突然間有一番感言。

作為08年加入樂古天龍版(同時亦加入左天龍呢隻game),一直睇住呢個版直到依家。
由恆-,榤奇,我,浩B⋯每一代既版主成日都強調要嚴格執行版規,維持版面素質。

而每一個時期,總係會有D會員彈出黎XYZ版主,話佢地行版規好無聊,應該比人暢所欲言。
無錯,版面素質同人流,某程度上(尤其係樂古)係不能並存。

有版規,固然會令一D真心想理性討論既人開心,但亦都會滿足吾到一D希望起game到比人殺/吾夠打而罵個痛快既人。
而依家無版規,又會有人鬧版主吾做野。

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... p;extra=&page=2

講句老實說話,心隨風去呢個會員,都算係起天龍版一個老友。
起碼我仲管緊天龍版果陣已經有見到佢不時留言,開post。

見到佢開個post狂爆粗,就會令我諗起,如果呢個時候,前幾任版主,甚至前幾代既舊會員(囍帖街、東郭先生、莫菁兒、真天龍戰神⋯)見到天龍版變成咁會有咩感覺。

我無咩特別野想表達,純粹係感嘆同埋廢UP。
但有樣野想講,就係希望各位吾好鬧版主。

尤其係蘭鈴。
佢係起接捧做版主既人入面,我最欣賞的。
可能要先講一聲對吾住,我知我咁講應該會得罪好多人,尤其係浩B。
但我只係想講,每一個天龍版主,我夠膽講一句除左恆同榤奇外,無一個版主(包括我)既熱心係及得上佢。

佢起第二個post出現之後有搵過我,想我幫手。
講真,要不是佢搵我,我真係吾會再上天龍版,尤其係我知依家版規無曬,我完全吾知點入手。

所以,起各位抱怨蘭鈴前,先諗下當日有幾多會員話吾想要版規。
現任天龍版主決定廢除所有版規,我起度講野預左有會員插,come on。

就這樣。
作者: 楓 〞    時間: 9-1-2015 02:30
個人覺得傻仔打交幫圍威喂既POST的確好無謂
同樣 可能人地眼中80組小圈子同個人回憶錄都係無意義既POST
但每個人都可以選擇 揀D自己有興趣既入去睇
唔LIKE既就碌走佢 最多加一下冷笑
而家確係多左個人認為好無聊既POST 但都係無辦法既事
其一在於各版主們既難處 其次在於天龍既人流
畢竟會開POST既係得返呢班打大交既傻仔同呃分既初心者
雖然都略略明白版主們既辛酸 但個人覺得洗版同無素質既POST係2回事
無謂POST無謂睇 至少我有得選擇 但洗版令版面亂晒 造成不便
所以我先會開POST請求版主DEL AC
作者: 浩B    時間: 9-1-2015 04:35

你咁樣講野肯定我第一個插你啦
------------------------------------------
做版主果陣,我當然稱唔上熱心。只係當時覺得做版主有啲野玩下同有小小自豪感姐
俾我而家唔會拿屎上身
其實每個做版主嘅,都熱愛過天龍。
至於熱唔熱心,咁耐之前我都唔記得自己做過啲咩。
不過果陣咁Q細個,乜野都唔識,將遊戲同呢啲野睇得太過認真。
我都唔知自己講緊咩,不過見到我個名出現過喺你張帖咁多次,我點都要回應下。------------------------------------------
其實唔單止天龍版,根本成個樂古啲版主都係無從入手,睇下四年前嘅聊廣同而家嘅聊廣就知
其實樂古嘅人好多都係因為喜愛一隻ONLINE GAME 而喺樂古創建帳號嚟討論同睇野。
我都係一樣,但係而家資訊科技更加發達,ONLINE GAME 模式又稍微改變。
CSOL,巨商,SD 同 天龍我記得係樂古當時嘅人流榜首。(雖然而家都好似係)
無奈玩同類型嘅遊戲點都係會悶,同代理商嘅無能。
種種原因下,就令到玩家流失。
直到而家興起手機遊戲,同英雄聯盟,DOTA 之類嘅遊戲。
佢地有自己官方嘅討論區,攻略網站。
至於手機遊戲嘅討論區,其他論壇已經做得比我地好好多。
再講,樂古嘅手機版好似整咗一排又冇咗回事。
其實我認為,對於老玩家或會員,係會明白同睇到樂古嘅變化。
至於樂古嘅新血(我定義係1字頭果啲),已經係唔會理解到幾年前樂古嘅興旺
以前嘅樂古天龍版,係一個遊戲額外嘅地方。俾唔同服,唔同嘅玩家一齊討論同認識嘅地方。
以我本人為例,我喺樂古認識到幾個南服嘅朋友,再玩南服,而家仲變埋朋友。返香港果陣有空都會見面。
但係而家樂古就變咗兩邊幫會發黑材料同罵戰嘅地方。
雖然話以前呢啲帖係俾我地版主搞掂咗,但係因為果陣人流的確係太多,過火嘅帖係唔需要同無必要存在。
而家唔同,淨返嘅就係呢啲人,其實可能我地要慶幸仲有呢啲人去維持天龍版嘅"生氣"。
---------------------------------------------
我同你對樂古都有一種說不出的感情,好好留在記憶裡吧~
作者: TheSpeed    時間: 9-1-2015 11:30

其實HK天龍已經變左質 樂古只係影子 反映得一小部份情況
係GAME度會睇到個情況係上黎發洩多過享受隻GAME
幾懷念以前中學返學等放機放學同班FD打天龍果種無煩惱感覺
相比國服真係玩得好輕鬆,所以真係去國服玩好過,至少唔會咁多傻仔搵交嗌
作者: 浪跡天涯002    時間: 9-1-2015 14:39
well其實蘭鈴琴日有講,我同佢都覺得起樂古粗口係可以接受。但對於人身攻擊,我地都係比較主張要ban。
作者: 戀戀豬    時間: 9-1-2015 21:15
汁左佢一了不百了
作者: 怪怪    時間: 9-1-2015 23:07
講真 , 依家天龍仲有咩可以討論呀 , 以前刷副攻低血少 , 要講技巧 , 打交 / 校場討論下技術
依家刷副一開幾一人 KO , 打交 / 校場 睇下邊個食丹抽旦多
最重要係天龍ONLINE 都無咩人玩 , 論壇更加少人黎

如果無左個D 罵戰帖 , 無人洗版的話 , 幾日甚至個幾星期都未必有新POST
作者: bmong    時間: 12-1-2015 21:36
我都係由天龍1玩到而家,睇住天龍同樂古既轉變。
老實講,樂古天龍版仲有多少人大家心中有數,開post話題無唔無聊見人見智。
正如阿楓所講,有興趣入去走轉食下花生,冇興趣既就時運高咩都睇唔到。
版規既野人人意見唔同,不能太過苛刻亦不能冇,咁多位版主其實有冇諗過好似某段時間咁,限制連post?
或者限制某時間內只能回幾多個post?我冇記錯以前曾經有呢d版規
作者: tomy09    時間: 14-1-2015 16:07
我係由天龍1玩到天龍2就冇玩(大慨係2008年到2012年吧),天龍陪我渡過左初中時期
最懷念唔係整勁隻人,而係識到班fd同一堆回憶,雖然依家大家都冇聯絡,甚至連ac都唔記得埋,
但諗番起都算開心
只能說g1營運手法出神入化,更新天龍2之後可以成年都冇大更
連屬性都可以拎出黎賣,各式各樣既抽獎令到市場大亂

0更新令到玩家數量大大減少,去到更新天龍3,或者到依家新天龍都已經太遲喇
玩家已一去不返,而我都好幸運地係天龍玩家數量跌至接近無之前放左ac,總算唔洗蝕到渣都冇
當時父親係講得岩的,唔值得為呢d垃圾洗咁多錢

話說浩b你仲認唔認得我,我係雞仔二世
作者: 小靈=]    時間: 14-1-2015 16:28
都唔知依嫁玩既人越黎越低質素定點
可能之前有但一定無依嫁咁多
依嫁係可以成版都問候人全家或者人身攻擊
有時入去轉一轉膠都費事俾就禁左上一頁-.-
但老實講依嫁都無新人加入 d野問極有限
頂多咪又係邊個最勁同埋點玩先勁果d
作者: 蠍乂    時間: 14-1-2015 18:35
仲記得以前開POST貼張圖都要睇清楚有冇粗口...
作者: 莫菁兒    時間: 15-1-2015 01:39
好耐無見啦天涯兄估唔到仲有人記得我..哈哈
無錯 版主其實已經盡左好大努力 但一定會有不足之處 好難滿足哂咁多位唔同意見既人
我都好耐無上黎樂古版啦.. 發生過咩事我都唔太清楚
只可以講句 既然版主們商討完有原因地廢除左版規就請好好珍惜
想繼續講粗口既無所謂 呢家係你自由 但我都希望大家尊重番自己同其他會員 唔好人身攻擊啦
覺得討厭既 就請君子自重 尊重版主既決定 尊重各會員 尊重自己

作者: 天龍人仔    時間: 15-1-2015 01:45
想當年天龍版日日都係新post可惜樂古已死  見証住天龍八部興衰
作者: 浪跡天涯002    時間: 15-1-2015 13:38
想當年天龍版日日都係新post可惜樂古已死  見証住天龍八部興衰
天龍人仔 發表於 15-1-2015 03:45

好耐無見啦天涯兄估唔到仲有人記得我..哈哈
無錯 版主其實已經盡左好大努力 但一定會有不足之處 好難滿足 ...
莫菁兒 發表於 15-1-2015 03:39

蠍乂 發表於 14-1-2015 20:35

都唔知依嫁玩既人越黎越低質素定點
可能之前有但一定無依嫁咁多
依嫁係可以成版都問候人全家或者人身攻擊
...
小靈=] 發表於 14-1-2015 18:28

你地四個人名我都仲好有印象睇黎我呢個post吸引左吾少【老人家】入黎sosad
莫兄,我又點會吾記得你XD 連蘭鈴都點名讚你好人 好記得當日岩岩黎到天龍版,果陣仲禁緊粗口,但都已經粗口橫飛。果陣既活躍而理性既會員真心吾多,你比我既印象太深刻喇。後尾囍帖街果D吾見曬,你都仲有keep住on甚至keep到我淡出lol 呢下真係堅!

大家都係睇住天龍版由盛轉衰,相信有D野心照就好。
亦都希望你地吾好比咁多不滿之聲現任版主喇,佢地其實都叫盡左力
作者: 楓 〞    時間: 15-1-2015 14:03

回復 14# 浪跡天涯002

不過連洗版都唔理既話 咁已經唔係叫開放 係荒廢...
禁洗版應該係論壇既基本吧 同隻GAME已經無關
作者: 浪跡天涯002    時間: 15-1-2015 14:07
回復 15# 楓 〞

其實最主要係因為依家既版主得番蘭鈴係周不時有留意樂古,但苦在佢身處既地區上樂古係比較吾方便。
一樓我都有講其實佢係有搵過我幫手,但我又吾知應該點做好。

如果大家有留意既話,其實最近果條版主檢查線都係佢提升架炸。一個人做野係比較吃力,我都試過。

當然,洗版同人身攻擊既問題我都會同佢傾傾
作者: 楓 〞    時間: 15-1-2015 14:19
回復 16# 浪跡天涯002

明白 之前失言了
咁其實要版主們繼續打理呢塊死板已經去到強人所難既地步...?
你地有心固然值得欣賞 但長遠黎講 都應該學心隨風去話齌 要放棄吧...?
作者: 蘭鈴    時間: 15-1-2015 15:09
在這裡跟大家說聲抱歉。
不過,只有我一人的話,很難經常留意好版面。

以前樂古總有一批新舊面孔,現在發現只有滿滿的初心者以及罵戰。

唔⋯⋯我想,版規會稍微作出調整的。
作者: 浪跡天涯002    時間: 15-1-2015 16:05
回復 18# 蘭鈴

該說的我都說了,接下來的事情就交給你了 B)

我潛水去也(不對
作者: everlove123    時間: 16-1-2015 14:33
哈哈. 算係咁啦 天龍都可以咁長命了 小4玩到呢加中六
作者: everlove123    時間: 16-1-2015 14:34
我呢加都玩緊國服 佢地嘈黎嘈去都係小範圍 決激心激命為咩
作者: cth45678910    時間: 17-1-2015 00:00
回復 12# 莫菁兒

吸引埋你上水都有
作者: 浩B    時間: 18-1-2015 05:12
我係由天龍1玩到天龍2就冇玩(大慨係2008年到2012年吧),天龍陪我渡過左初中時期
最懷念唔係整勁隻人,而係識 ...
tomy09 發表於 14-1-2015 16:07

你係南SER 雞仔二世嘛.. 之前同小津佢地玩識架嘛

當然記得...   我記得一個影像就係打果隻唔知咩木桶伯
作者: ben1d25c    時間: 18-1-2015 11:25
蠍乂 發表於 14-1-2015 18:35

我都係...係留言果陣重要望真D有冇打到粗口落去^^
作者: 浩B    時間: 19-1-2015 06:03
我都係...係留言果陣重要望真D有冇打到粗口落去^^
ben1d25c 發表於 18-1-2015 11:25

其實對於圖粗呢個版規,我以前都覺得會員們有啲慘

有時有啲人分享野,就係因為頻入面有條random 人講咗粗口就要俾人扣分 。

不過當時版主們都認為呢啲做法係有需要,加上當時流行嚴格執行版規。

所以就..
作者: 莫菁兒    時間: 19-1-2015 21:48
回復  莫菁兒

吸引埋你上水都有
cth45678910 發表於 17-1-2015 00:00

最緊心郁郁想玩番天龍 所以先睇下樂古ja..但進度差太多 2年無玩既全5同你地真係差好遠
你地四個人名我都仲好有印象睇黎我呢個post吸引左吾少【老人家】入黎sosad
...
浪跡天涯002 發表於 15-1-2015 13:38

講起上黎 我以前細個初入樂古個陣都係粗口橫飛

在這裡跟大家說聲抱歉。
不過,只有我一人的話,很難經常留意好版面。

以前樂古總有一批新舊面孔,現在發 ...
蘭鈴 發表於 15-1-2015 15:09

傻啦抱咩歉 過到自己個關就得啦keep going
回復  浪跡天涯002

明白 之前失言了
咁其實要版主們繼續打理呢塊死板已經去到強人所難既地步 ...
楓 〞 發表於 15-1-2015 14:19

唔係咁易話放棄就放棄既..我諗版主對天龍版既上心程度非筆墨可言
新舊玩家都好 都應該支持版主既
放唔放棄 都係版主自己決定啦 但我都唔想見到呢一日
作者: 浪跡天涯002    時間: 19-1-2015 22:08
回復 26# 莫菁兒

莫兄好似係南服lol 真希望有機會同你刷番場~

PS我天ser全5星宿,都覺得自己吾夠玩。

版主應該吾會放棄的,有蘭鈴我很放心
作者: 莫菁兒    時間: 19-1-2015 22:16
回復 27# 浪跡天涯002

無啦 好耐之前轉左慕容ser不過呢家好似無分ser(?) 我呢家唔識玩呢隻game啦..
作者: 浪跡天涯002    時間: 19-1-2015 22:18
回復 28# 莫菁兒

有好多系統我都吾明,有次去汗血打幾隻怪,比路過既紅人殺死⋯一D還手之力都無,我心已碎sosad
作者: cth45678910    時間: 20-1-2015 00:45
回復 28# 莫菁兒

好掛住你#3
作者: bmong    時間: 20-1-2015 13:03
回復 28# 莫菁兒

慕容ser咩ac?on返泥玩,慕容ser現在算係最和平既ser
作者: fongkapan    時間: 21-1-2015 17:06
點得出嘅人名都識,睇黎變左老屎忽
作者: 浩B    時間: 22-1-2015 05:45
點得出嘅人名都識,睇黎變左老屎忽
fongkapan 發表於 21-1-2015 17:06

尼路哥 , 南SER有邊個唔識你呀
作者: fongkapan    時間: 22-1-2015 15:15
尼路哥 , 南SER有邊個唔識你呀
浩B 發表於 22-1-2015 05:45

往事不堪回首囉
作者: 浩B    時間: 24-1-2015 00:29
往事不堪回首囉
fongkapan 發表於 22-1-2015 15:15

每個人都有呢啲時候... 呢啲將會變咗你美好嘅回憶
作者: fongkapan    時間: 26-1-2015 20:34
每個人都有呢啲時候... 呢啲將會變咗你美好嘅回憶
浩B 發表於 24-1-2015 00:29

為堆無聊數字嘈一輪,睇番都覺on9
作者: sally1314    時間: 27-1-2015 02:56
蘭鈴係幾好既,由第1任版主接手之後既所有版主入面
我覺得無人比佢做得更好,我也都唔怕得罪其他版主,因為佢地我懶理
你都唔錯,賞罰分明,我建議重設版規
因為我唔想再爆粗,見到就煩
作者: 莫菁兒    時間: 29-1-2015 01:36
為堆無聊數字嘈一輪,睇番都覺on9
fongkapan 發表於 26-1-2015 20:34

唉 我以前咪又係小學雞到笑你個名 呢家諗起真係好屁孩唔好嬲我再見亦是朋友
回復  莫菁兒

好掛住你#3
cth45678910 發表於 20-1-2015 00:45

我..我都好掛住..你#4利申:非hehe
回復  莫菁兒

慕容ser咩ac?on返泥玩,慕容ser現在算係最和平既ser
bmong 發表於 20-1-2015 13:03

﹑緋霧〞 應該好少人聽過呢個名啦本身small potato 仲要收左山咁耐
作者: cth45678910    時間: 30-1-2015 00:26
以前打校場既日子真喺爽
作者: fongkapan    時間: 3-2-2015 13:42
唉 我以前咪又係小學雞到笑你個名 呢家諗起真係好屁孩唔好嬲我再見亦是朋友 ...
莫菁兒 發表於 29-1-2015 01:36

大家都有屁孩嘅童年
作者: 呀楊    時間: 10-2-2015 16:30

我係09年天龍會員,雖然冇人知我乜水,但應該都可以叫老玩家吧。。。

我就唔比咩comment喇,

始終係你地家事,其實我諗自由講本身都係想往好方面出發,

只不過最後未如理想,有啲人又唔自律,變相好心做壞事姐~

不過我心底裡係支持版規嘅重要性,自由得黎都要有個好制度先可以暢須運作呢~

作者: 浪跡天涯002    時間: 10-2-2015 20:58
回復 41# 呀楊

好少見仲有同我差吾多老餅既朋友出現,我好似都同你有傾過兩句。
其實呢個帖原因無他,純粹係想幫攔靈去平反一下lol
作者: 呀楊    時間: 10-2-2015 23:37
回復 42# 浪跡天涯002

放唔低樂古,可能有感情,唉,自認長情痴漢

作者: 刺客先生    時間: 14-2-2015 19:39
都好耐冇返黎啦 呢排忙到連訓都冇時間 今日得閒就上返樂古懷勉下~
由小學玩天龍 到中學因為天龍而上樂古 到而家Year 1自己轉變左咁多
或多或少都因為樂古 每位係樂古同我傾過計 影響過我比機會我既人
就算有幸做過幾個月既呢個版既版主 自問管唔掂天龍版 所以冇咩心搞...
見住好多天龍版主都好有心機搞 自己都有d慚愧
而家越黎越少人 版主好易會灰機 但蘭鈴都好有心做好管理版塊既每一個細節
遵循自己既諗法 係現況做你覺得岩既野啦

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615w2w.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2