樂古Nakuz

標題: 有關黑心辣椒封港/澳I.P.事件 [打印本頁]

作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 19:45
標題: 有關黑心辣椒封港/澳I.P.事件

相信大家到目前為止都未玩到game啦~~~本人也不例外,而官方發表的解釋相信都無法令大定平息怒憤(事實上本人也想爆粗,但基於和平討論方面),言歸正傳,睇完官方既解釋之後大家都會有多問題:
1.為什麼只封港/澳ip而不封台灣ip?
2.買了點數卡,入了點/新手包既玩家會變成怎樣計?
3.何時才解封番??
4.自此之後會否出現港版專ser/澳版專ser?
等等問題旋即出現~
而當前最大問題就係第一點,好明顯,官方今次做了一個令港/澳人士怒不可遏既決定,而且亦引申了不少問題出現,就連而家官方都解釋唔到為什麼只封港/澳ip,台灣ip還可以繼續玩?官方咁做對我們香港玩家,對澳洲玩家造成極不公平既情況,事實上,本人亦在這個問題上愈諗愈嬲~除了不公平外,還包含了某程度上的歧視吧(偏心?),
第二個問題,本人去過其他網爬過文,有人講話黑椒想刮港/澳玩家一筆,再專心係台灣發展(此想法未經証實,但可作參考),好多人都很在意黑椒對呢方面既解釋,是否就咁沒收晒入了點的玩家就就咁算數,但可惜,直到目前為止官方還未有解釋過,本人想知既係如果官方開番ser,解封番港/澳ip,賠償方面點計先?好多人都話賠都係送經水等等~(雖然唔係官方發表,但極有可能)
第三個問題,官方到現時為止還未公佈解封既時間,咁港/澳既玩家豈不是要無了期的等?(主要原因有好多人都講過,而家台灣人慢慢升,我地就得個睇字,做成lv相差,有點追也追不到既意思.........以至玩家會有放棄既意念,導致玩定人數嚴重流失
第四個問題其實與第二個問題既內容,第三個問題既結果略有相似,因為對上兩個問題官方還未解決,還想再作調動?打算分港/澳/台三個ser?咁做只會令好多人放棄隻game,賠償方面你(指官方)一做得唔好又再會比人鬧,到頭來又係一獲泡............

其實本人想講既係官方今次既解決方法是十分不尊重我們港/澳玩家,亦對我們極不公平,把上三個問題處理得好先再諗第四個問題吧,不然只會令我們火上加油,在傷口上灑鹽

本人歡迎各位討論今次事件,善意批評多少都接受,但惡意的請離開!
作者: 非妃    時間: 26-1-2010 19:50
[[onion_37]] 07:30 台灣大斷,唔關海外線問題。
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 20:01
[[onion_37]] 07:30 台灣大斷,唔關海外線問題。
非妃 發表於 26-1-2010 19:50

sorry~07:30係指晚上定早上??兩個有不同意思,早上代表台灣玩家原來同我們一樣情況,但晚上台灣玩家(起碼)都有玩到整個中午...........

不喜勿插!!!!
作者: mui1388ken    時間: 26-1-2010 20:02
其實我想講=.=佢e家做緊一個反入侵程式= =搞掂就解封嫁啦=.=
作者: ★~影♂    時間: 26-1-2010 20:06
如果佢封埋台灣IP既話未姐係無人玩-.-??
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 20:07
其實我想講=.=佢e家做緊一個反入侵程式= =搞掂就解封嫁啦=.=
mui1388ken 發表於 26-1-2010 20:02

o..........若果真係好似仁兄你咁講就當然最好啦[[onion_54]] ,不過............賠償方面又係另一個問題波~[[onion_61]]
作者: toto103094    時間: 26-1-2010 20:07
好想玩亞......
琴日玩左之後覺得幾好
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 20:10
如果佢封埋台灣IP既話未姐係無人玩-.-??
★~影♂ 發表於 26-1-2010 20:06

兄台,若果佢真係封埋台灣ip既話,就如你所講無人玩,bt就可以趁這個大好機會,好好整理下個伺服器,然後對外解釋下咁~~~我諗咁做起碼大家條氣會順好多先~

多謝你的意見
不喜勿插~~~
作者: ★~影♂    時間: 26-1-2010 20:15
爛伺服的藉口....
搵我地非本地玩家做擋箭牌
結果都係斷 ...
D技術人員有無用架-.-"
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 20:17
55~~~~但令到我地一班港/澳玩家被迫背上莫須有既罪名實在令人怒憤
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 20:23

早前搵到一個對於今次封ip事件比較貼切既真相~~~~跟本就係伺服太爛,相信呢個講法大家都覺得係整件事既真相吧~~~~xd
作者: wwcbxp    時間: 26-1-2010 20:38
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

都話係借口黎o家喇....邊有咁多人得閒去攻擊d online game呃...唉.....
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 21:10
唉~~~~好好地一隻gmae就咁玩完[[onion_50]]
作者: bestso88    時間: 26-1-2010 21:32
樓主改改好- -
紅蕉(紅香蕉)係aika果間代理
prius間代理叫黑椒(紅心辣椒)bo....
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 22:19
樓主改改好- -
紅蕉(紅香蕉)係aika果間代理
prius間代理叫黑椒(紅心辣椒)bo....
bestso88 發表於 26-1-2010 21:32

sorry~~~一時大意添~~~~thx晒~~~~已改~~
作者: 皇太后    時間: 26-1-2010 22:29
唉...我仲以為呢隻game會好好玩tim...點知佢做埋d咁ge野,對我們hk同macau的人一d都吾公平,真是令我們太失望了,如果佢今日,忡吾開番ser比我地玩,我估呢隻game,都吾會在有什麼hk,macau的人玩,同埋叫佢自己食焦焦啦....><....
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 22:32
我原本諗佢應該打得低好多game~~~~但真係又一實例:一子錯,滿盤皆落索
作者: joseph2033    時間: 26-1-2010 22:40
買左個新手包..
開左隻野..
e家仲扣緊時間..
雖然個包得10蚊
但都有種好似..
出個包引d人買之後
封你ip呃你錢既感覺..
作者: climbx11111    時間: 26-1-2010 22:44
只可以講句:曾經風靡一時,最後變左pat屎..............(gag)
作者: 小馬仔    時間: 26-1-2010 23:48
封鎖海外IP 既情況下,
守護之星係今晚斷線約4次, 其2次相距時間5分鐘, 約每1小時1次
近1小時回復正常
作者: climbx11111    時間: 27-1-2010 01:28
都唔知等到幾時~~~~[[onion_42]]
作者: climbx11111    時間: 27-1-2010 13:04
大家係咪攞anima果時or一開始果時都有段動畫睇既~~~

話咩與她(anima)分開之後又重遇等等既說話~~~

想問問大家覺唔覺得而家身同感受,彷彿如game中既主角般,嘗試到分開(封ip)又重遇(解封ip)既箇中滋味??
作者: §升§    時間: 27-1-2010 19:45
佢邊度會理你=[
你有你地係度嘈=[
佢有佢出包包賺錢
到時候一句"放棄港,澳代理"
點就凍過水~_~
"講堅,快D搵個大少爺 過台灣出封律師信 告佢違約(以上全是幻想XD...)"
咁佢先會驚XD 哈哈
算啦= =都係等啦大家
等開封的15LV樂師 上
有錯勿插XD
作者: mui1388ken    時間: 27-1-2010 21:01
可以叫佢放大ser容量= =唔洗成日排=.=
作者: climbx11111    時間: 28-1-2010 01:24
到而家都仲未講解封時間,睇黎佢真係只掛住台灣玩家而忘記晒我地呢班港/澳既玩家,心灰~~~~
作者: firewolf13    時間: 28-1-2010 17:06
三日啦
依家都未上到
真系好火牙
作者: climbx11111    時間: 28-1-2010 18:56
而家我地只係差一位可以幫我一眾玩家出聲出力既人士~直接採取行動(包括:報警求助,親身去消委會投訴等等~)將現時所得既情況話晒俾人聽,不單止警方,最緊要係講埋佢可笑既掩耳盜鈴方法(關閉客服),佢(指官方)無視我地呀嗎?我地就將件事搞大佢~搞到大幾大得幾大,直接嘈到官方解釋兼道歉為止(不過機會都好渺小........)
作者: 皇太后    時間: 28-1-2010 23:21
我已經send左e-mail給佢地,話如果佢地在不給我們重開ip和給我們重開的時間,我們有可能會告他們的..
作者: Janelle`:3    時間: 28-1-2010 23:33
-.-憑咩告? 人地公司黎-.-我地小小市民連律師費都比唔起啊)~(
作者: bestso88    時間: 28-1-2010 23:50
炮佢~
唔炮佢實在冇野做到 - -
香港呢邊有法例保障咩? (跪求法律高手)
台灣公司代理港澳地區實在有問題...
作者: 皇太后    時間: 29-1-2010 00:07
講真我話我地告佢地,吾一定真係去告佢地,我只不過是想比佢地一個下馬威比而已,等佢地知道我地港澳人不是好蝦之人,雖然那些不是什麼錢,但對我們來說,是一道>>>氣<<<的問題
作者: TYTY    時間: 29-1-2010 21:38
[[onion_42]]仲諗住有三日連假玩下tim
諗住想泥睇下資料點知原來封左ip.
作者: Janelle`:3    時間: 30-1-2010 06:44
=.=你覺得佢地會驚你咩.佢地都估到我地兇佢啦
作者: 皇太后    時間: 1-2-2010 22:09
咁至少我會幫大家做到少少野先啦,只係希望大家可以有得怏d玩姐,吾通我做錯咩,吾係好似你咁,連自己同包都吾幫,得個講字,之前佢咩都吾講幾時開比我地,咁而家至少佢都終於肯講2~3星期可以給我地玩返啦,吾該你吾好時8常潑人家冷水啦....= =

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615w2w.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2