查看: 3984|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 關於天龍有木馬,已進行測試!請看

關閉 [複製鏈接]
小弟今天見那麼多人說天龍有木馬,那我就進行測試

1.首先,去官網下載天龍主程式(使用香港寬頻快速下載)

2.解壓後並立即進行卡巴斯基掃瞄(圖1)

3.更新後再進行卡巴斯基掃瞄(圖2)

4.使用卡巴斯基只掃瞄有關的更新檔(圖3)

5.使用木馬大師2008掃瞄(圖4)

6.解除安裝後會自動引導問卷調查網頁(圖5)

7.解除安裝的圖片(圖6)

小弟心得:
相信今次只是一個電腦知識的誤會,為何會被認出是木馬,是因為uninstall後會自動引導到指定網頁,
所以木馬大師便認為它是一個木馬程式.但是沒有錯,它真是一個木馬程式,木馬程式本身是一個通常程式,
不是有害的程式,除非有人加以利用才會有害.

PS:木馬程式不是病毒,善用木馬程式也能除MSN一樣方便,因為大家都是通訊程式!

本貼只是個人意見!不相信的朋友也可自己測試!
至於為何會被爆AC,心照吧!世上有不少網頁/網站/論壇/程式都有可能被加載木馬程式,而且並不困難!

圖1

圖1

圖2

圖2

圖3

圖3

圖4

圖4

圖5

圖5

圖6

圖6

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
☆樂★ + 10 為會員解答問題

查看全部評分

回復

回復 樓主 的帖子

見你標題打錯野 已幫你修改@v@
回復 支持 反對

原帖由 悠月 於 16-7-2008 01:36 發表
見你標題打錯野 已幫你修改@v@

THZ 因為用了極快時間測試加開POST 可能會有錯^^
回復 支持 反對

回復 3# 的帖子

感謝你為會員解答問題

防毒軟件好多時會對一些修改程式/刪除程式進行誤報
回復 支持 反對

原帖由 EndLess 於 16-7-2008 01:37 發表

THZ 因為用了極快時間測試加開POST 可能會有錯^^

木馬無害佢裝黎7  仲有THZ 因為用了極快時間測試加開POST 可能會有錯^^ 100%5可能  5好誤道人 la   gameone 官方人員
好心你條友 用都用返官方ac回 la 成隻好game 都比你搞死晒 比OMG搞ga話 外掛?都死晒 la 搜狐 有冇後悔 有就轉個代理商
回復 支持 反對

咁有木馬果個檔有咩用...可唔可以就咁del
回復 支持 反對

有好多叫false alert而令到用家以為有事.  不過gameone好應該回應一下
回復 支持 反對

咁做咩會咁多人話比人爆ac..?[[onion_17]]
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

同你個名一樣~~~~你估系咩字[[yoyo_143]]
回復 支持 反對

原帖由 online專談小兵 於 16-7-2008 06:31 發表

木馬無害佢裝黎7  仲有THZ 因為用了極快時間測試加開POST 可能會有錯^^ 100%5可能  5好誤道人 la   gameone 官方人員
好心你條友 用都用返官方ac回 la 成隻好game 都比你搞死晒 比OMG搞ga話 外掛?都死晒 la 搜狐 ...

哈哈 首先多謝你誤會我是GM,可能我說話的方式太官方了,那我用nicam吧

唔係話裝唔裝木馬,睇黎你仲係唔明,佢地只係係uninstall.exe內加載網頁  個個網頁咪就係個個問卷調查囉
點解你仲要錦死牛一邊頸呢? 唔信你可以試下uninstall隻game  睇下係唔係彈左個網頁出黎!
你驚的話可以刪除uninstall.exe 不過日後唔玩要人手delete姐

再者,  我無玩天龍好耐了  我之前玩北serv  叫加藤老師  你可以check下有冇呢個人

唔好一本通書睇到老,唔好以為木馬就係有害程式.錦只會等同你認為炸藥只可以用黎殺人一樣錦無知
回復 支持 反對