查看: 3486|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[歐美] Metallica

樂隊簡介:
被愈為史上第一隊Thrash Metal Band,
最初由Lars Ulrich搵James Hetfield組隊,
當時Lars負責Drums, James就負責唱, Guitar同Bass, 就係咁錄左佢地既第一首歌,
當時只係1981年咋!!!
得兩個人既Metallica, 搵左megadeth
既創辦人Dave Mustaine同James自己既老友Ron McGovney加入,
最初既Metallica就組成啦!
後來Dave因為同隊員爭執退出, 由Kirk Hammett退出Exodus加入,
再加上*己故Bass佬Cliff Burton加入, 就變成推出首張專輯Kill 'Em All既Metallica!
樂隊第四隻大碟... And Justice For All,
就搵黎flotsam and jetsam既Jason Newsted代替Cliff Burton既位置!

*1986年秋天, 當Metallica同anthrax係歐洲進行巡回演唱既時候,
樂隊既巴士係路上因為雪塊導致車禍, 巴士翻側,
Cliff Burton被丟出車外, 俾巴士壓住, 即時死亡.....

樂隊風格:
Thrash Metal既始創者之一, 亦全靠佢地將Thrash Metal發揚光大!
早期同一般Bay Area Thrash冇乜分別, 後黎越玩越技術化及前衛,
最後變成一隊好賣錢既流行金屬樂隊!

成員:

james hetfleld(Rhythm guitar/vocals)

cliff burton(bass)

kirk hammett(Lead guitar)

Lars Ulrich(drums)

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
24321371 + 15 金屬制品x)*METAL皇者

查看全部評分

回復

诛仙电影要开拍了哦

《诛仙》电视剧将于下半年拍摄

湖南卫视要拍《诛仙》电视剧,种类定位为青春偶像剧(转自17173)
近日,《诛仙》又有最新动向——湖南卫视为了成就一部荧屏经典之作,与电视剧制片方上海影球影视文化有限公司及北京完美时空网络技术有限公司强强联手,打造大型魔幻偶像剧《诛仙一霸》。偶像剧将于07年下半年正式开机,为大家打造一出魔幻剑侠的视觉盛宴。

喜欢玩诛仙私服的朋友也一起来体验下 哈哈

文章转载:http://www.youzx.com
回復 支持 反對

XD"有條件ga~我要做呢個fans club既vip 呵呵~
回復 支持 反對

哇~多謝~點好意思呀
回復 支持 反對

幫你搞電埋 D MV啦~_~"
回復 支持 反對

7# Metahead
哈哈...加油了~我睇過你打既親筆~不錯!!!富個人感想=]
回復 支持 反對

OK~~即刻開工
回復 支持 反對

仲未有圖片....=_="
回復 支持 反對

metallica的影片

推介我最愛的幾首~

Master Of Puppets

Ride The Lightning

Fade to Black

Battery

Orion

唔該版主教我轉做片,唔識~
回復 支持 反對

metallica 圖片

Cliff Burton (1962 - 1986)
回復 支持 反對