查看: 38302|回復: 164
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 三更公開回應公會賽犯規一事

大家好, 相信大家都有看過一個貼, 名叫 [三更犯規?]先會入來這里

在回應這次事件之前, 想同大家分析一下,一件事[G改]
之從G改後, 大家都知道沒有屬性,即是[包剪拳]
改版是為了大家有更公平的遊戲對戰, 對吧?
有玩過以前舊版的SD高達都知道, 屬性是會有相克,
即是包克拳, 拳克剪, 剪克包. 會有加成傷害效果,
現在只有遠中近, 但他們跟本沒有屬性加成的作用,
他們只是一個掛名,是給玩家能夠簡單分出每一部機體的對戰作用,
所以是十分公平的。

回應事件:
sr堂郎雖然是遠屬, 但你們沒看到廳長用過近戰刀?
再者我們可能真的沒有看清楚條例, 我們是靠韓服的比賽陣容來分析出這次的作戰陣容.
所以, 我地在比賽途中,也被gm中止過比賽一次, gm眾人已商討過是沒有問題.我們才繼續比賽的。
我們是好尊重gm們意見的。

可能開貼者也看漏了比賽規則~
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定
我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我們才正式重新開始比賽, 完全找不到有什麼的犯規。
相信有看比賽LIVE的玩家,都把比賽過程都看得一清二楚,
所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果

我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我地才開始的, 完全找不到什么的犯規。
相信有看比賽LIVE的玩家,都把比賽過程都看得一清二楚,
所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果。

我們是以實力取勝,眾人也看得見,也非常專重GM的意見。
如再有問題,可以看回對戰記錄~
對戰記錄網址:http://www.twitch.tv/gameappshk/b/471502162
回復

等我又提出下觀點先
利申:唔係睇晒咁耐既直播
G改後係冇屬性(包剪拳)
遠中近, 但他們跟本沒有屬性加成的作用
他們只是一個掛名

呢樣我係好認同
但係我有一樣疑問
你地話俾GM終止既事
gm眾人已商討過是沒有問題.我們才繼續比賽的。

好似係針對廳長用大機呢樣野
而你地提出既理據係"Notice冇講"
事實上
http://news.hk.9you.com/article/gundam/readnews1.php?artid=3224
http://news.hk.9you.com/article/gundam/readnews1.php?artid=3242
兩條鏈結都都沒有禁止大機的比賽規則
你地用比賽規則向GM說明係合理,公道
由始至終,禁止大機在出賽的規則根本沒有出現
係GM認為大機與比賽規則係互相矛盾
才出現GM終止比賽這一個誤判
所以,你地話
10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定

大機出賽唔算一個爭議性的問題,而係GM誤判
相反,
G改後將拳剪包三屬及屬性相克既系統除消,取而之的是近中遠三個類別
正因為G改後的第一次公會比賽
GM對系統未深入了解,加上查看機體近中遠三個類別而不像以前CTRL就可以查看
而發生今次未能即時阻止
亦合情合理
每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性

正因為比賽規則要中遠近3屬性,
難道一個掛名的理由就可以無視嗎?

所謂屬性的影響其實完全不大,正確一點應該是沒有,已經再無克屬的效果

我們在比賽進行中已經通過GM的決定,我地才開始的, 完全找不到什么的犯規。

無克屬的效果的影響不大
但未能遵守比賽規則影響就很大了
如果比賽時發現違反比賽規則就可以即時取消參賽資格
GM係G改後第一次舉辦比賽而疏忽
到比賽後因為玩家發現問題而申請重新比賽
我認為合情合理

總結:
GM係第一次在G改後舉辦公會戰比賽
比賽條例從來沒有禁止大機出賽
兩次比賽條例都有列明"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"
GM第一次終止比賽的理由係"禁止大機出賽"而唔係"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"
而GM終止後重新繼續理由係"比賽條例從來沒有禁止大機出賽"
直到比賽完結
三更丶官方和三更比賽對手都未能即時發現三更隊伍有"每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性"這個問題
最後由qq369會員發現
我認為三更公會自稱"我們是以實力取勝,眾人也看得見,也非常專重GM的意見。"
如果官方決定由貴會第一場比賽的對手開始重新比賽
我想貴會一定尊重GM的意見及
讓更多玩家欣賞貴會的實力呢
回復 支持 反對

其實我覺得,無必要搞大距啊..反正宜家屬性又唔會有加成.唔洗話一定要曬三個"屬性"吧.
回復 支持 反對

我認同gm觀點,覺得今次會判決另一隊獲勝{始終要守規則,唔可以亂七八糟}
不過就正如gm所講,今次係G改後的第一次公會比賽,其實真係有好多事情需要考量,
未g改之前,為左平衡,先要求3屬性,咁g改之後呢,仲要要求3屬性嗎?
G改之後,本來每部機體就有好多可能性,
其實大機體唔係咁易玩得好架,希望官方唔好呃殺大機體的可能性

如果下次再攪公會賽
我希望唔好禁止大機體出賽,
唔洗要求每隊參賽機體必須包括-中遠近3屬性
回復 支持 反對

花生here

回復 支持 反對

規矩是死的 人是生的
but規則就是規則
其實邊隊win都唔緊要啦,我地睇直播都知道三更打得几好..咁就ok啦...
第1名只是虛名一個..佢地玩公會戰,一班人一齊開開心心咁玩,先係最重要
回復 支持 反對

純粹以局外人看這件事

的確規則就是規則
就算認為有多無關痛癢
就算認為影響不大
但犯規的事實並沒有改變

規則在公告有清楚列明
但仍然犯規的三更應負上責任這點
相信沒人會反對吧?

也不要說什麼打前不說打輸後才說的
對方犯規那另一方就有資格站出來說
不論是打前打後也一樣
犯規得到的勝利讓人不服也很正常吧?

我還是繼續圍觀看官方回應好了www (逃

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
Q赤武Q + 1 理性分析

查看全部評分

回復 支持 反對

1)10) 活動舉行其間一切爭議性的問題將工作人員作出定斷,參賽者必須尊重其決定 ,有得令工作人員作定斷嗰時唔提出問題...
2)唔通佢地比賽未開始前就盤算到有呢一著{:14_700:},照比賽,贏左就乜都唔理,輸左先拎出黎講
回復 支持 反對

好比足球比賽甘,有條友入左波,win咪場比賽,但之後睇返replay先知原來自己吾小心hi中隻手入波,吾通個場就有得重賽? 場比賽輸左就係輸左,勝左就係勝左,已經係個陣判決左。

再者,講返上面,GM們商討係比賽規則,姐係包括所有野,個果都有睇,吾係個陣講? 完左之後又叫重賽,又想多條命呀?
回復 支持 反對

恩 對於我地觀衆來説 他們誰贏誰輸真的不重要只不過又從一件事裏看出一個公會的品德罷了
其實某公會 ...
Q赤武Q 發表於 21-10-2013 07:49

回埋你同樓主 (我都係花生友唔關事)

有D野心照唔使講甘明
我自己都認同G改後遠中近屬都冇乜所謂

而某些人唔多唔少都係輸左搵理由, 但係本身犯左規係事實, 而睇反幾位版主講野, 都係支持重賽
所以我建議樓主當係敗者復活戰甘玩

何況勝利獎品又唔豐富, 米玩下算LOL

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
Q赤武Q + 1 理性分析 ~

查看全部評分

回復 支持 反對