查看: 14347|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[IIDX] [斯巴達] SPADA 交流及資訊帖 (SPADA 已完)

SUPER STAR 満 -MITSURU- 完全復活祭

326日開始

解禁樂曲/道具:

另外每達成一個任務就能取得一個銅獎牌,
並會開放一個parts的購買權(包括閘圖、爆發、選曲BGM、Voice等...)
(任務達成後,每個parts需要再花32600dellar購買
(放心,要解樂曲就不需要用dellar

解禁方法:
每完成以下一個任務,就能取得一個銅獎牌和開放一個parts的購買權
取得以下其中四個parts的購買權就能解禁Smug Face,另加一個銀獎牌;
取得以下全八個parts購買權,就能解禁I will be back

註1:(感謝冥大的圖片)

2p也是一樣,
至於DP玩家,這三個鍵必須要在同一側(例如按下1p的2鍵和3鍵,和2p的6鍵 就NG)

註2:
以「3」開頭的樂曲:3y3s
以「2」開頭的樂曲:2 tribe 4 K22DUNK250bpm或者24th Century BOY
以「6」開頭的樂曲:沒有,不過可用發音相近的Rock da House
由於3字頭的樂曲只有3y3s(Normal ☆7上位),對於初心者可能會很吃力,
初心者可以考慮使用Assist來協助,或者找個玩家拉一拉你(反正都無需合格)。

===========================================

純粹是給自己看的參考
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10000000 才可瀏覽,您當前積分為 0
回復 支持 反對

其實應該加多句   
   不會CN 某些曲也會很苦手lol
hosum2007 發表於 2013/12/16 21:27

你說得沒有錯
一來CN曲多了而且較多元化
二來...特別是1p 早幾代的CN曲都是很順手的
而今代的CN 有部份都較為欺負1p(Critical Crystal H、M5X H)

當然我是以一個打8星到9星的角度來說
回復 支持 反對

生手問問:

Spada†leggendaria唔係幾明

入EXTRA的條件?即係我呢D低手會解唔到ANOTHER吧? ...
六神綱 發表於 2013/12/17 16:42

我印象中以六神大的實力
大概只能玩Normal

如果只想玩Noraml的話 以目前天叢雲劍是Phase3 簡單來說
1. 頭三首難度合計要有18或以上(例如5→6→7)而且全部都要Clear
 (Easy或Assist Clear都可以
2. [只限第三首]第三首要符合入Extra的條件
 (SP的話就是lv5~6 FC/lv7血滿100%/lv8或以上合格 任一)
3. 第三首必須要打指定的樂曲(詳細請看回上面#2
 (最簡單的話就Lincle的LETHEBOLG H,lv8,不過是逆詐

以下還有兩個再簡單不過的辦法
A. 等天使卡/惡魔卡發售
B. 找人跟你一起打
回復 支持 反對

睇過d服裝
老實講好似麻麻地
不過見到隻馬就提醒左我下年係馬年...

...蛇年就打蛇棍打蛇神 馬年要打乜?
回復 支持 反對

第一批來了
預防萬一我把#3刪掉給你去做個整合

再不過這次還真的是玩RPG...
上代都已經很RPG化了...
回復 支持 反對

step up:
基本上好似係過到3首課題=>打飛一個敵人同埋你ec/fail/hc+step up選曲lv好似會影響你之後既課題 ...
s71152341 發表於 2013/12/26 22:46

補充一點
第一鋪step-up出現既樂曲難度
係因應你本身既段位去到邊
回復 支持 反對

重點係...點解每次剩係可以行一步的-口-
六神綱 發表於 2014/1/1 10:17

呢個問題既答案
就好似我當時玩RB colette夏果陣
「點解釣到咁多條魚都只會加咁少」一樣

不過STEP-UP的確真係好有用
由「唔識玩」去到「手上起碼有幾首歌可以用黎開Extra」既呢一個階段
係好推薦玩STEP-UP

假如有人帶既話就當然要玩Standard啦咁就
回復 支持 反對

我剩係識用LIFT果陣個HI-SPEED操作方法
其他我唔肯定岩唔岩
無LIFT無SUDDEN(預設)
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:沒有用途(?

FLOATING HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:轉速(小微調用)
LIFT
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:調整判定線位置(速度不變)

黑白鍵:轉速  皿:調整判定線位置+轉速(保持綠數字不變)
SUDDEN+
傳統HI-SPEED
黑白鍵:轉速  皿:調整閘位置(速度不變)

黑白鍵:轉速  皿:調整閘位置+轉速(保持綠數字不變)

至於LIFT+SUDDEN同時都有既情況下
其實同LIFT或者SUDDEN差唔多
不過平時狀況下只可以改上閘位置
假如要改判定線位置既話 要先禁兩下START掣整走個閘先可以改
再禁返兩下START掣 個閘就會出返黎
回復 支持 反對

唔駛
你放心去考你既試啦

======================================

http://xceon.jp/index2.html
一首歌都可以開特設網站
雖然罪與罰曲子本身就很不錯

======================================

另外
除了MAGIC&LOVE之外 現在連Shining World也可以用來開Gram
所以Gram難道就是DJ Genki?
回復 支持 反對

2首歌除左artist之外仲有咩關係...lol
s71152341 發表於 2014/1/4 00:23

我找不到除了artist外的其他共通點

不過bemaniwiki寫了共通點到目前為止還是不明白/不肯定
回復 支持 反對