打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [加分活動] 對334的感受 備註 : 活動結束

關閉 [複製鏈接]
會員名字 : y20789994

現就讀級別 : f3 巳離校

334對我有沒有影響 : 有

對334有什麼感受 :  勁反對搞334  對舊制生完全不公平 第2年想重讀番書 舊校明明唔係好多學生 都唔比我入  讀中4又話唔收啦  下年最後一年會考啦  我真係唔知可以做d咩  想讀番書都咁困難 .......
e加讀番 又追唔到通識  通識又冇指定答案   ......唉   我呢d人 永遠比人睇死  [全懶政府]

教育局 我多得你唔少   多謝你咁好既禮物比我地舊制生呀

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
andrew6081 + 8 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 :〝呀俊
現就讀級別 : F13
對334有什麼感受 :  我而家開始覺得334真係唔好...有D人想中3就唔讀..E1個334就係逼人讀到中6...真係好慘囉....我一定會反對!!
334選科的問題/困難 沒有

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
andrew6081 + 5 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 :andya981001
現就讀級別 : 中五
334對我有沒有影響 : 沒有
對334有什麼感受 : 我班主任話(佢教chem):334會帶左一d有f.6味道既野落去俾d學生,但係f.6味道既野唔係個個都有能力去接受得到,所以我覺得教學程度上面未免對一d學生黎講會太難,但係,同時又係一d有能力學生一展所長既大好機會.  因為佢地比較起上黎會好優越.  但係334對大部分學生都未必太好. 畢竟能力方面真係未必個個都頂得住f.6野. 不過學生都有左好大既自由度去選科,可以俾佢地揀到自己興趣既科目去讀,減低左之前我所提出帶黎既問題. 我都相信為左興趣可以付出得多一d去讀.  點都好,334始終有好有壞
上面好多人都講通識科,我對喱科真係唔係幾喜歡,亦唔比太多意見啦,因為之前大家所講既都唔需要我去重復啦

M,,,係囉,可能睇得辛苦D,結構上同文字排列上我是比較差的,請原諒

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andrew6081 + 15 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 :tyy65986

現就讀級別 : 中三

對334有什麼感受 :  ( 最基本下限20字 支持或反對 都要理由 沒有理由 一律扣20樂點 )

我是第一屆334學制影響既學生
對我來說這不是一件好事
或許不少人認為我們可以考少一個試而羨慕
但我不是這樣想
首先我們在中學讀少一年
在2012年要同現在中四爭大學學位
再來就是改變會考模式, 引入"校內評核'
我寧願一試定生死
現在變相在平常懶一些都會擔心落後於人

334選科的問題/困難 : ( 此題給予334學際的會員回答 不是334學際的會員 可漏空 )

選科我就覺得比以前更有彈性
這是334的一個好處吧(雖然我不想改制)
我個人對文學歷史生物化學物理都係有興趣的
現在選兩科中
可以一文一理
這樣我覺得對學生之後的發展比較有幫助
兩科的好處可以互補

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andrew6081 + 15 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

1. 會員名字 :suchasu
   2. 現就讀級別 :中三
   3. 334對我有沒有影響 :本人正是三三四的白老鼠 那影響何大啦=.=
   4. 對334有什麼感受 : 支持既 根本上可以幫到我地考小一個試 而且通識聽人講可以幫到自己對工作 又可以穿小年校服 何樂而不為呢^^?
   5. 334選科的問題/困難 : 困難何大啦 334選科可以有唔同的組合 讀文理商都得 選擇學科方面真係諗到頭暈 唔同以前得5個既組合

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
andrew6081 + 8 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 :-終場ソ使者-
現就讀級別 :中三(第一批白老鼠)
334對我有沒有影響 :
有,多左科通識,學既野好廣泛,面對公開試可能有唔公平既評分制度,影響升讀大學既機會.
對334有什麼感受 :
中立,好既係增加左選擇既彈性,可以文理合用,有多個唔同既組合,
但係學既野多左,難左,所以相對地辛苦左,
多左一科「其他學習經歷」可能會有音樂,體育,視覺藝術呢d科目,有d覺得係被迫(我個人唔多鍾意呢幾科)
客觀黎講,的確學左好多野,唔會讀死係某d科入面.
334選科的問題/困難 :
容易有唔吻合既組合出現(eg.中史+物理既情況),影響個人既理解(做唔到相輔相成既效果)
通識科既課程廣泛,好難係公開題貼題,而且我都講過,因為冇標準答案,評審員俾既分會唔同,效果唔好.
影響最後一屆會考生,如果佢地成績未如理想,可能會留去334學制,因為課程唔同,會好難應付.(尤其係通識呢科)

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
andrew6081 + 20 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : ken456654

現就讀級別 : f.2

334對我有沒有影響 :有

對334有什麼感受 :  334根本係將我地中學生當白老鼠,2科pass變,4科pass  基本上難度上升左1倍   考試又由2變1  機會又少1倍   通識根本係1個最差既科目,公說公有理,婆說婆有理,學生與改卷老師意見有分岐,隨時不會格,但學生的意見一定不好嗎? 不見得.   那想高分可以怎樣?猜改卷改卷老師的心意?猜中高分,不中玩完?

聽一些f.3說,他們竟然要做會考題目   WTF!!!

334選科的問題/困難 : 必修科多左科,選修自然少左選擇.  不過暫時未到f.3 未知困難

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
andrew6081 + 10 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : 愛好者
現就讀級別 : F.5會考生
334對我有沒有影響 : 沒有
對334有什麼感受 :  
334學制雖然令學生學既野多元化左。
但另一方面,會令大學學位有所緊張
334第一年公開考試~會有幾萬人爭學位
爭唔到?下年再爭!咁下一屆點算?
所以334學制推行~"~係不設實際

334選科的問題/困難 :N/A

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
andrew6081 + 12 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名字 : jimmy951753
現就讀級別 :F.4
334對我有沒有影響 :間接性有....因為搞到我會考得一次機會
對334有什麼感受 : 334冇左ce,al......我覺得唔多好....ce首先係踢走一些無資格既學生繼續上....咁未嘗唔係一件好事.....但佢家陣點都要讀6年(除左中途退學)....咁姐係要d無心機讀書既學生哂多年姐....佢家陣選科...唔係分文理.....咁我覺得選科個意義完全冇哂.....
334選科的問題/困難 : 不適合

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
andrew6081 + 10 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對