查看: 3479|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[歐美] Metallica

樂隊簡介:
被愈為史上第一隊Thrash Metal Band,
最初由Lars Ulrich搵James Hetfield組隊,
當時Lars負責Drums, James就負責唱, Guitar同Bass, 就係咁錄左佢地既第一首歌,
當時只係1981年咋!!!
得兩個人既Metallica, 搵左megadeth
既創辦人Dave Mustaine同James自己既老友Ron McGovney加入,
最初既Metallica就組成啦!
後來Dave因為同隊員爭執退出, 由Kirk Hammett退出Exodus加入,
再加上*己故Bass佬Cliff Burton加入, 就變成推出首張專輯Kill 'Em All既Metallica!
樂隊第四隻大碟... And Justice For All,
就搵黎flotsam and jetsam既Jason Newsted代替Cliff Burton既位置!

*1986年秋天, 當Metallica同anthrax係歐洲進行巡回演唱既時候,
樂隊既巴士係路上因為雪塊導致車禍, 巴士翻側,
Cliff Burton被丟出車外, 俾巴士壓住, 即時死亡.....

樂隊風格:
Thrash Metal既始創者之一, 亦全靠佢地將Thrash Metal發揚光大!
早期同一般Bay Area Thrash冇乜分別, 後黎越玩越技術化及前衛,
最後變成一隊好賣錢既流行金屬樂隊!

成員:

james hetfleld(Rhythm guitar/vocals)

cliff burton(bass)

kirk hammett(Lead guitar)

Lars Ulrich(drums)

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
24321371 + 15 金屬制品x)*METAL皇者

查看全部評分

回復

Kill 'Em All
MetallicaMetallica首張大碟, 創造出Thrash Metal呢種新既重金屬風格!
絕對係一隻唔錯既Bay Area Thrash Metal大碟!
錄音好清晰, 唔洗驚太早期既出品會有D渣錄音!
雖然好難令人相信, 不過Kill 'Em All既錄音比之後兩張Metallica大碟都仲要清晰!!!
彈D高速Riff既時候, 雙結他"格格"聲好粗好Raw, 真係非常之有火!!!
歌曲結構較直接, 不過Metallica已經寫左唔少好Riff, 好旋律化, 好多都令人頗深刻!!!
每一首歌都有自己既聲音, 每首歌都係非常之有質素!!!
James Hetfield既歌聲就Raw好多狂好多, 久唔久黎幾下斯裂既高叫!
Metallica最原始最有火既專輯, 同佢地後期既大碟絕對唔同聽法,
簡單而又精彩既Thrash Metal! Enjoy and Fun for Listen!!!
仲有多首都係金屬界既名曲!
連Kill 'Em All都冇, 你夠膽話自己係Thrash Metal樂迷咩?
冇就快D去買吧! 又唔係難搵!!!

Ride The Lightning

Metallica第二張大碟,
距離上一張大碟只係一年時間,
不過成隊Band竟然可以變得咁成熟,
歌曲比較結構性, 較長, 除左有好Thrashing既部份,
仲有好多唔同既melodic既段落, 旋律性為主既guitar solo, 用上唔少acoustic guitar!
歌曲已經冇咁直接啦, 更多變速, 有D歌甚至係幾慢下!
結他錄得好重型仲帶少少粗糙味, 對於Thrash Metal黎講係唔錯既聲音!
Acoustic Guitar亦有唔錯既聲音! Guitar Solo音聲亦靚!!!
Fight Fire With Fire - 好有Classical味道既Acoustic Guitar Intro, 碟中其中一首最Thrashing既歌,
Ride The Lightning - 另一首令人沸騰既Thrash Metal作, 仲有令人下爬跌落地既guitar solo!!!
係我最愛既Thrash Metal歌曲之一!!! 經典金曲!!! 所有金屬迷都要識呢首歌!!!
For Whom The Bell Tolls - 幾正好重型既慢歌一首! 會越聽越有味道既一首歌!!!
Fade To Black - 簡直係一首美麗既作品, 開場既超旋律化既acoustic guitar加上後面既結他獨奏,
感覺真係一流, 到尾段built up起黎, 加入重型既guitar riff, 又有超正既guitar solo!
接近7分鐘長不過每次都唔想佢咁快就完 T_T !!!
trapped Under Ice - 另一首快歌, 好有水準!!!
Escape - 一首好melodic既中板歌曲!!! James Hetfield唱出唔少入腦既旋律!
Creeping Death - 最激烈最Moshing既一首歌!!! Fing頭作!!!
The Call Of Ktulu - 接近9分鐘既Instrumental Song, 有些少邪氣, 非常之正既一首歌結束呢一隻碟!
聽完呢隻碟, 你會知道Metallica既天份絕對唔局限係玩直接既Thrash Metal,
甚至有人話佢地另一張大碟And Justice For All既歌曲甚至比某D Progressive Metal仲要複雜!
佢地好專注於結構緊密同旋律化既曲式上, 造就左之後既重金屬經典作Master Of Puppets!
非常精彩, 好有味道既一隻Thrash Metal大碟, 鐘意Melodic Metal既朋友都唔好錯過!!!
有狂野Thrash既一面又有好Melodic既一面!!!
Ride The Lightning絕對係Bay Area Thrash Metal既經典作!!!
對Thrash Metal既影響力絕對唔少!!! 去買啦!!!
回復 支持 反對

Master Of Puppets

Ride The Lightning既伸展,
更加複雜更加華麗既一張Metallica出品,
錄音既質素同Ride The Lightning一樣, 不過D結他聲羅得衰在少少!
基本上成隻碟每一首歌都係咁精彩, 經典作都有幾首,
簡單黎講係一隻可以花好多時間聽都仲覺得好有趣,
歌曲方面,
Battery - 例牌Acoustic Guitar Intro既狂野Thrash Metal歌曲, 碟中既快歌之一!!!
Master Of Puppets - 呢首唔洗講啦下華??? Metallica甚至係可能係重金屬最著名既歌曲!!!
有人會忘記佢既guitar solo咩??? 我直頭試過羅段solo黎做電話鈴聲呀!!!
歌曲結構簡直係精彩, 8分鐘跟本唔會悶!!!
The Thing That Should Not Be - For Whom The Bell Tolls既另一延續!!!
不過我始終都係鐘意For Whom多D!!!
超級重型既Riff, 個main Riff真係幾難忘!!! 一首幾groovy既中慢板歌!
welcome Home (Sanitarium) - 開場既Guitar Solo同Acoustic Guitar既旋律太難忘啦!!!
係Fade To Black果類既Heavy Metal Ballad! 中段營造出氣氛後加入既高速部份同guitar solo,
真係令呢首歌更加令人難以置信!!! 好鐘意既一首歌!!!
Disposable Heroes - 較少人提及既一首歌? 全碟最有侵略性既作品!
Leper Messiah - 有唔少Riff我都好鐘意, 都聽得幾多既一首歌!!!
Orion - 全碟最佳歌曲, 呢首係我聽過最好既Instrumental歌曲!!!
一首最接近完美既歌曲, 旋律, 氣氛, 意境, 味道, 結構都係冇得彈既!!!
中間停落黎Cliff Burton度果段Bass Solo真係超正!!! 太利害啦呢個人!!!
去到令人不能相信既美麗程度, 一首Heavy Metal迷唔可以唔聽既歌曲!!!
Damage, Inc. - 一首直接既Thrash Metal歌曲擺起最後真係奇怪???
Orion唔係一個最美好既終結咩???
Damage, Inc.真係一首超正既Thrash Metal作! D Riff正到震! 完全係狂Fing頭既作品,
但係硬係少人講, 如果擺前D就更好!!! 一玩完Master或者The Thing就玩呢首! 就更正!!
再搵Orion做結尾!!!
Orion, Welcome Home, Master Of Puppets, 經典金曲一首接一首!
絕對無可否認既一張經典, 金屬樂史上既巨著!!!!!!
Master Of Puppets推出後, Metallica已經俾擺上King Of Metal既位置,
所有金屬迷都應該擁有一隻既名作!!!
你未買既話跟本唔洗諗咁多! 即刻跑去買啦!!!
Kill 'Em All我唔敢講, 不過Metallica既第二及三張大碟跟本就係一個聽重型音樂人士必備既!

... And justice For All

呢隻And Justice For All既錄音係非常之出名,
出名在錄得"好"!!! 好到連Lars Ulrich都話"以後唔會再搵Flemming Rasmussen監製"
雖然Cliff Burton死左, 不過Metallica都唔洗唔搵Bass就咁三個人玩呢隻碟架!!!
唔係! 佢地搵左Jason Newsted玩Bass呀, 唔係咩?
我夠知啦! 不過呢樣先奇, 因為成隻碟, 係完全冇Bass聲,
Mixing出現問題, 將Bass壓到完全聽唔到既程度,
雙結他既聲比起之前Master Of Puppets既好, 可惜冇Bass搞到好乾同薄!
一隊咁既大Band隻碟竟然搞成咁真係可笑!
唔講錄音, 隻碟方面, 呢隻碟我未聽之前, 一直都有個錯覺, "呢隻碟一定幾悶下"
唔知點解, 我一直覺得我呢個死硬Thrash迷, Metallica頭三隻夠晒啦!
結果都入左And Justice For All, 一聽, 喂! 唔係好差遮!
不過都明點解有D死硬Thrash迷話悶, 可能太多慢位掛?
Blackened - 一開始, 個Riff已經殺死人! 好正呀!!! 極度Catchy, 好易就入晒腦!
入到Verse都仲係好好, 再到Chorus, 非常之易上口, 可以跟住唱,
雖然比起以前既Metallica慢左, 不過依然好正!
中間開始變慢, 雙結他玩D好重型既Power Chord, 跟住就好正路入Guitar Solo,
開頭玩一段Melodic既慢Solo, 跟住加速啡Solo, 真係非常之好! 呢班友D Solo真係一流!!!
... And Justice For All - 清聲結他Intro, 開始呢一首近十分鐘既主題曲,
Intro好正又複雜, 玩成兩分幾鐘先入正題, 副歌亦非常好!!!
Guitar Solo就必定有保證, Solo後又駁番Intro果堆野,
實在玩得好複雜, 不過複雜得黎又唔難明, 實在寫得好!
係一首不容忽視既Metallica佳作!!!
Eye Of The Beholder - 呢首歌比起之前兩首歌更慢,
主要Guitar Riff好Catchy, Vocal Line亦有足夠既旋律, 副歌亦寫得好, 好易令人有深刻印象,
尾段Solo前既Riff真係殺晒, 而且段Solo一開始就已經知係正野, 唔玩快玩melodic,
成首歌都中慢板咁去, 亦冇乜變速, 冇無啦啦俾個Fing頭位你,
如果你頂唔浦中速六分幾鐘既歌, 應該幾難入耳, 我自己就好Enjoy!
One - 呢首歌就有問題, 人人都話呢首係Classic, 我就唔覺,
D Acoustic Part都算唔錯, 不過比起以前佢地D慢歌, Fade To Black, Welcome Home果D,
呢首仲要爭D, 因為為左做個抑鬱既感覺, 所以冇以前咁優美,
前半副歌既Guitar Riff, 坦白講, 幾難聽下, 而且個Chorus都唔太好聽,
中段一段少少既清聲Guitar Solo就幾正, 不過無啦啦又入番好難聽既Chorus!
後半變快既部份亦有問題, 窒下窒下果段我一D都唔欣賞,
我覺得又煩又寫得求其, 跟住高速啡果段機關槍Riff又太冇心思太求其,
最後段Guitar Solo又冇乜特別!
點聽我都唔覺得呢首歌差, 不過唔太認同佢係Classic,
雖然我知道當時One既故事可能好震撼, 不過我覺得不外如事,
[講一個軍人打仗果陣踩到地雷搞到殘廢又聾又啞又盲, 想死左佢不過連自殺既能力都冇
而且大碟中有更多更好既作品!
The Shortest Straw - 我幾鐘意呢首歌!
六分半鐘, 有一個好熱血又好行既中板Riff, 有少少Groovy果隻, 又鐘意個Chorus!
一首好正好熱血既中板作, 亦係碟中少有結構冇咁癲既簡單歌曲!!!
Harvester Of Sorrow - 碟中較短既歌曲, 不過都接近六分鐘,
呢首歌比起之前既The Shortest Straw更加慢,
重複主要Guitar Riff太多, 類似The Thing That Should Not Be果類, 不過呢首應該更加悶,
岩唔岩玩見人見志!
The Frayed Ends Of Sanity - 經過前面四首中慢板歌曲, 呢首歌又玩得快少少Thrash番D,
呢首七分幾鐘長既作品都係走同樣路線, 複雜到爆,
所以成日有人話Metallica呢隻碟甚至比某D Progressive Metal Band玩得更複雜,
風格同頭兩首歌相似, 不過呢首歌開始聽個印像係冇咁精彩,
因為佢地前半缺乏左好似Blackened咁一聽就覺得拍爛手掌既Main Riff,
不過亦絕對唔差, 始終呢個時期既Metallica太癲!
而且歌曲中間先係最精髓所在, 一輪旋律精彩又華麗既Riff, 一流既Guitar Solo,
Solo後亦有D Moshing既重型Thrash Riff, 真係正到冇晒野講!!!
To Live Is To Die - Metallica又一Instrumental作,
當佢地之前曾經寫過Orion呢首過份完美既演奏曲之後,
你都知佢地好難再寫一首同Orion一樣咁正既,
To Live Is To Die前半部份,
雖然一開始優怨既古典木結他實好美妙, 不過用左一個幾差既方法駁入Metal Riff,
之前我覺得前段個Main Riff好悶, 不過聽多左我覺得呢個Riff都唔錯,
越聽越順耳, 到中段超正既Solo開始黎料, 清聲結他旋律更淒美更抑鬱,
最後兩分幾鐘又再次出現前面個Main Riff,
之後再次戇居地Fade In Fade Out入番段木結他完場, 哈哈! 可唔可以駁得好少少?
呢首歌雖然唔及無敵既Orion, 不過中間既超美麗Solo一D都唔失禮! 都係一首正歌!
Dyers Eve - 大碟最後一首歌, 又係黎果套, 將最快最行果首擺最後,
去番以前Ride The Lightning時期既超啡機關槍Riff式高速Thrash Metal作,
我諗前面頂唔順既朋友, 係地鐵聽Ipod聽到訓著左既話, 呢首歌絕對係叫你起身落車!!!
首歌質素唔錯不過擺起呢隻玩複雜同中速為主既大碟, 實在俾人忽略左!
The Prince - 唔知乜Q野版[應該日版掛]既Bonus,
NWOBHM Band Diamond Head既Cover作, 非常之正既一首歌,
實在想聽原版不過Diamond Head隻碟OOP到...........算啦.........
... And Justice For All係Metallica另一癲峰之作,
冇左以前既衝勁同速度好多人都覺得可惜甚至討厭佢地,
而且最可惜Mixing唔好同埋有少少悶位有D煞風景...... [如果唔係已經羅硬A+]
不過我覺得放開D黎聽, 呢隻碟依然係精彩到極,
佢地既創作能力真係去到頂點, 歌曲結構複雜到係Thrash Metal界黎講已經無人能及!
絕對係Metal Classic!

後記,
經過我多番爭扎後, 覺得其實冇Bass可以唔係一個原因令到呢隻碟要扣分,
因為其實隻碟出黎既效果同聲都算唔錯,
而且呢隻碟Metallica實在太過黑人憎......太正.......
聽完咁多隻Metallica大碟我得出最後結論, And justice For All係Metallica我最愛既大碟!
請大家唔好買之後的大碟~

同埋我唔識得貼圖,希望有人教我,有咩打錯就叫我改la
回復 支持 反對

metallica 圖片

Cliff Burton (1962 - 1986)
回復 支持 反對

metallica的影片

推介我最愛的幾首~

Master Of Puppets

Ride The Lightning

Fade to Black

Battery

Orion

唔該版主教我轉做片,唔識~
回復 支持 反對

仲未有圖片....=_="
回復 支持 反對

OK~~即刻開工
回復 支持 反對

7# Metahead
哈哈...加油了~我睇過你打既親筆~不錯!!!富個人感想=]
回復 支持 反對

幫你搞電埋 D MV啦~_~"
回復 支持 反對

哇~多謝~點好意思呀
回復 支持 反對