查看: 1556|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有 錢 仔 的 作 文

關閉 [複製鏈接]
我 出 生 在 一  個 非 常 貧 苦 的 家 庭 , 記 得 小 時 候 , 爸 爸 的 生 活 很 無 聊 , 整 天 隻 能 數 錢 , 媽
媽 也 是 , 整 天 都 在 掃 錢 ;

我 家 住 在 深 山 中 , 每 次 要 出 去 買 東 西 , 都 相 當 麻 煩 , 開 保 時 捷 要 5 小 時 , 開 賓 士 也要 4   小 時 ; 雖 然 家 裡 有 直 昇 機 , 但 是 開 到 那 邊 很 難 找 到 停 車 位 ,相 當 的 不 方 便 ;我 偶 爾 也 會  出 去 逛 街 , 爸 媽 怕 我 被 綁 架 , 隨 身 有 2 0 多 個 保 鑣 保 護 著 , 大 家 看 到我 都 嚇 跑 了 , 所以 我 從 小 就 開 始 被 排 斥 . . . . . . . .

因 為 家 裡 是 在 深 山 , 每 次 到 了 冬 天 都 非 常 冷 , 爸 爸 也 說  , 出  去 買 東 西 很 麻 煩 , 所 以
  冬 天 沒 有 暖 爐 . . . 沒 有 棉 被 .. . 每 天 隻 能 陪 著 爸 媽 燒 錢 取 暖 . . . 而 睡 覺 的 時 候 , 也 隻 能 蓋 著 錢 睡 覺 ( 我 覺 得 英 鎊 比 較  溫 暖 ) 。

記 得 小 時 候 , 有 一 次 , 因 為 房 間 太 大 , 還 來 不 急 跑  出 房 間 ,就 尿 褲 子 了 , 所 以 , 爸爸 在 我 房 間 放 了 一 台 小 綿 羊 機 車 , 好 讓 我 能 在 1 0 分 鐘 以 內 , 衝 出 1 0 0 0 坪 的 房間 , 穿 越   5 公 裡 的 走 廊 , 到 達 8 0 0 坪 的 廁 所 ( 我 常 常 在 走 廊 迷 路 ) ; 爸 爸 又 另外 叫 人 加 蓋 了 2 0 間 6 0 0 坪 裡 面 有 著 2 5 0 坪 小 廁 所 的 破 房 間 , 說 : 以 後 如果 尿濕 了 , 直 接 換 房 間 , 如 果 房 間 不 夠 或 是 太 小 的 話 , 再 告 訴 爸 爸 , 爸 爸 再 叫 人 來 多 蓋幾 間 , 我 們 的 生 活 很 辛 苦 , 你 要 忍 著 點 在 想 起 來 , 爸 爸 真 是 個 善 良 的 人

還 記 得 有 一 次 , 家 裡 遭 小 偷 , 因 為 他 用 炸 藥 炸 壞 了 我 爸 的 保 險 箱 , 使 得 裡 面 的 金 幣不 斷 的 往 外 滾  出 來 ,結 果 竟 把 那 個 小 偷 壓 死 了 . . . . . . 我 覺 得 那 個 小 偷 好 可 憐 . . . . . . 金 幣  > 壓 死 人 是 很 痛 的 他 不 像 之 前 那 個 被 鈔 票 悶 死 的 小  偷一 樣 幸運 。

媽 媽  也 常 常 告 訴 我 ,我 們 家 生 活 非 常 困苦 ~  ~ 要 我 學 著 吃 苦   ~  ~  所 以  我 從 小養 成 了刻 苦 耐 勞  精 神, 我  將來 的 志 願 ,  是要 找 2 0 0 隻 會 吃 錢 的 怪 物 , 好 把 家 裡 的錢 都 吃 光 , 為 那 些可 憐 的 小 偷 報 仇
回復

有錢得制...分D比我^^"
回復 支持 反對

無奈  食哂有咩咁好笑-=.-
回復 支持 反對

睇過幾次....不過次次睇都好好笑
回復 支持 反對

我 出 生 在 一  個 非 常 貧 苦 的 家  -.-唉....吹水大
回復 支持 反對

人生真係悲哀, 生不如死,不如死左佢
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

除左錢之外咩都冇...真可憐
回復 支持 反對

( 我 覺 得 英 鎊 比 較  溫 暖 )<<<我笑左
回復 支持 反對

sosad= =有錢到嘔
回復 支持 反對