查看: 14246|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[武器大全] [原創] 《槍械大全》麥格農狙擊槍-AWP 分析及心得

AWP-CS中一把偉大槍支,其極高攻擊力成為玩家的最愛,在CSO中一樣令人愛不釋手

AWP與另外兩支重狙綜合數值比較:

傷害 命中 發動 連發 重量   綜合數值
AWP       100 100  69   25   67     361
獵戶座        99   92   69   23   85     368
芬蘭之星    100 100 66   27   68     361

似乎比獵戶座遜色在速度呢..

AWP攻擊力分析:
敵人有無甲對AWP黎講攻擊數值其實差唔多
AWP打頭,手,心口都會秒殺(唔理你有無甲,穿牆另計)
打腳同穿牆係秒唔倒敵人,打腳大約係扣81

參考圖片:

穿牆的:

打屍:

圖片分析:
1)距離也會影響少少攻擊數值,但這點無關重要
2)打屍時打手扣2百(看似很高),但由於打屍時每一次射擊機會都十分重要,打手的話要打極多次才能KO屍,但AWP連射速度極慢,所以不推薦用以打屍(打頭能扣近一千左右,如果有固定強CAMP點而自問爆頭技術高的話,可用作打屍),但整體來說不建議用AWP打屍!!
3)穿牆攻擊數值不固定,應該是因為牆的深淺關係,但普遍來說打腳扣40-50,頭80-110,身50-70

AWP小知識:
1)打腳唔死
2)移動中,跳射,唔開鏡狙(所謂貼紅點落MON中間係無用的)是不準的

AWP狙法:
AWP是一件重物,但又能一擊必殺,所以AWP被玩家分出多種狙法

1)定點/蹲狙:
故名思義,就是蹲著或站著開鏡,然後目標來到馬上開槍
這狙法是新手常用的,但遇到不停走位的敵人或開槍慢的話會容易死掉

2)跳狙:
不是跳起的時候開槍,而是向左/右橫向跳完後落地後開槍
這亦是常用的狙法,好處是跳起時能看見敵人位置之後能作出決定擊殺
但對於高手來似乎沒甚作用..你落地前已被高手擊殺
而且使用者需要十分果斷,否則看見一堆敵人時也不知怎樣擊殺
另外的是,落地後需要快速將滑鼠移向敵人,所以跳狙是易學難精的。

3)跟狙:
依著敵人行走的規律作出判斷而在敵人將會走向的位置開槍
這方法的實用度較低,因為實戰中敵人的行走規律根本可能無法判斷

4)甩狙:
這打法專對付不停走位的敵人,因為AWP本身弱點之一是連射速度慢,所以每一槍都十分重要
當敵人不停走位時就會較難描中,所以我們可以快速把準星描到敵人走到的位置並狙殺,這方法實用度極高,但極度需要使用者果斷,留意敵人步法,運氣和經驗,是一種危險狙法,甩狙時亦可適當地走位。這是小弟現在常用狙法。

5)盲狙:
重狙最高鏡界,能快速開鏡並極速判敵人位置並開槍
難度極高但十分實用,AWP本身是偏向中遠距離的槍支。
學懂盲狙後,AWP可作為近距離秒殺槍支了,對衝鋒陷陣都十分有助。

狙的影片:

AWP可說是各種槍支中最難練熟的一支,其一擊必殺的能力令玩家夢寐以求,但極度重和極低連射速度令不少玩家煩惱,用AWP用熟了以後其厲害性不可忽視,希望玩家們都好好掌握AWP。

評分

參與人數 1樂點 +160 收起 理由
ctm22000 + 160 內容精彩(活動)

查看全部評分

回復

都唔錯啦~
不過好似awp狙法係唔止5種咁少...
仲有唔應該拎m24同佢比(個人認為m24=輕狙)
整體都知道個幾種狙法係咩,
如果拍埋片表示d狙法會更好(這樣說比較難明),
最後點都要多謝樓主
回復 支持 反對

做得勁好!!加油做埋去
回復 支持 反對

3)跟槍:
這方法的實用度較低,因為實戰中敵人的行走規律根本可能無法判斷

好少會用

(所謂貼紅點落MON中間係無用的)<<<<外掛
----------------------------------------------------------
我之前拍左條1.6既 awp
http://www.youtube.com/watch?v=y0J39tE8rtE
鐘意就拿去用
回復 支持 反對

3)跟槍:
這方法的實用度較低,因為實戰中敵人的行走 ...
新手勿電 發表於 25-4-2010 13:25

人地係講緊紅點貼落個mon
唔係係電腦度開紅點程式=_=
回復 支持 反對

人地係講緊紅點貼落個mon
唔係係電腦度開紅點程式=_=
Na.o. 發表於 25-4-2010 13:33

咪一樣lo
有咩分別
你出去打match貼個紅點落個mon度
睇下會點a_a
回復 支持 反對

咪一樣lo
有咩分別
你出去打match貼個紅點落個mon度
睇下會點a_a
新手勿電 發表於 25-4-2010 13:34

第一.打match本身大會有自己既規則  佢比唔比係大會既事
第二.我同你講緊紅點貼落mon唔係外掛  係電腦度開紅點先算係外掛  同打match有咩關係 =0=
回復 支持 反對

物ctm話要整awp咩?
回復 支持 反對

3)跟槍:
這方法的實用度較低,因為實戰中敵人的行走 ...
新手勿電 發表於 25-4-2010 13:25

極度多謝你的影片
我就收下吧..
回復 支持 反對

物ctm話要整awp咩?
write3 發表於 25-4-2010 13:46

其實也只是想分享一下,無所謂吧
回復 支持 反對