查看: 2320|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對彩虹有感而發..

彩虹主要分為兩種玩家..
一種係主要玩(打任,車戰,團p,總之彩虹有咩..佢地都玩過)
一種就好似我咁..從商..靠買賣裝之後合裝售賣過日

第1種既..佢地享受到真正既快樂..
技術高超既..往往可以憑此扭轉勝負,受人讚賞
就算唔係高手..
都可以係彩虹相識滿天下..
令到佢地對彩虹有深刻既印象..

而我?彩虹沒有帶比我以上既歡樂.
我只係一個商家,我只係得到數字得失既上快樂.
者係賺卡..彩虹..訓練我成為一個守財奴..
因為初時彩虹1:10即使去到1:100時..
我都好努力咁從商..或者聽到d人蝕左幾千卡都係度嘈..
而我?這代表什麼?到於我來說..只不過是一小數目..
但後來..價格升到1:200時..明白到努力再賺..根本都唔可以回到本..
我轉型了..成了一個玩家..但是..因為我既揮霍(不停合裝但又唔做交易賺返d卡返黎)..
很快就把我的儲蓄花得七七八八..
我開始感受到當初玩家的痛楚..
ha!原來800卡合一次s係咁花費!..
看見戶口加上來得返三位數時..我覺得自己不能翻身了..
結果..我下去中頻..中頻是另一景象..是一個與世無爭既仙境
沒有爭名逐利既情況..裝備很平均..結果我係中頻定居了..
但一年後..因為本錢已經充足,我又上高頻了..
不過半年後..因為我習慣了中頻的生活..
唔慣係高頻做一個寂寂無名的生意人..我又返來了中頻..
但只是半年中頻已經人面全非..
當初的人..不是轉game就是都上了高頻..
中頻使我又再陌生了..結果..我放棄了彩虹..
我把很多多年來的珍藏的寶物都賣了..

結果..我轉左玩其他game..但其他game既感覺始終冇彩虹咁好..
我又再玩返彩虹..但原來物價已經升得很厲害..
最後..係我玩左不足半年..
台彩亦停運了..
玩了6年彩虹..中間停了1年左右..
我覺得彩虹其他升lv打怪既game不能比擬.
它使我明白..遊戲其實不是全部遊戲..
而是人生的縮影..我是一個商人..為財..我失去了友情
但我放開了物質..我雖然窮..但反而得到了真正的快樂..
台彩停運了..但我感激他令我人生點綴了色彩..畫下了一道彩虹..

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
kit06 + 20 原創內容

查看全部評分

回復

水蛇春咁長,睇得出你好鍾意彩虹入邊賺卡
回復 支持 反對

''感激它令我人生點綴了色彩..畫下了一道彩虹''
I like it
回復 支持 反對

水蛇春咁長,睇得出你好鍾意彩虹入邊賺卡
叛逆小魚 發表於 6-5-2010 11:22

真係好鍾意..
廢9裝合完有時賺返幾倍haha~~
但當然都有損手既時候
回復 支持 反對

真係好鍾意..
廢9裝合完有時賺返幾倍haha~~
但當然都有損手既時候
shunwang88 發表於 6-5-2010 07:45 PM

合S以前都有玩
好似賭命咁
一合--->好S
一合--->仲差
回復 支持 反對

合S以前都有玩
好似賭命咁
一合--->好S
一合--->仲差
叛逆小魚 發表於 6-5-2010 12:03

係咁架la..不過對於初時我呢d冇朋友既商人..
唔咁做就冇咩樂趣haha~
回復 支持 反對

我諗我係純正既第一種人..
我好僧收裝放裝...想放裝多數平放..收裝高價收..
我目的就係為左玩....
我就未玩過中頻既..唔好以為自係純玩既,就無壓力..

我同你講,,我之前打彩虹冒險 有時真係好大壓大...
我之前成日玩土場車戰...4V4..由於我太勁...所以D人係咁拍我馬屁..
對我期望好高.....我1v4 d人係咁話我勁..
咁樣對我黎講真係好大壓力...
我一死左.D人既反應係@@  @O@勁(稱讚殺我果條友)  -0-
咁我更大壓力...當真係少少名氣既時候..未必係想像中咁好..隨之而來既就係壓力...
不過有名氣 太陽級 都係有一件好事..收裝放裝D人都會相信你!
回復 支持 反對

會唔會有第3類呢?
玩到一定程度流連係交流房識fd既玩家
比如我
回復 支持 反對

我兩種加埋- -
有場果陣就玩
冇果陣就睇下邊度有水魚xd
回復 支持 反對

我諗我係純正既第一種人..
我好僧收裝放裝...想放裝多數平放..收裝高價收..
我目的就係為左玩....
我就未玩 ...
明爺〞 發表於 7-5-2010 03:56 PM

你預約左青山醫院未?
回復 支持 反對