查看: 69648|回復: 99
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[理性討論] (兵堡)維京需唔需要修改一下 (投票)

日本4刀殺維京,阿茲3刀殺維京,拜3刀殺維京
日本3刀殺哥德,阿茲3刀殺哥德,拜3刀殺哥德
日本4刀殺塞特,阿茲4刀殺塞特,拜4刀殺塞特
維京類似的文明,阿茲同塞特
淨係呢一個比較,我諗哥德,塞特盾步國方面應該唔會比維京差,但維京因為出兵慢而比不上他們
就算1步1弓合作戰方面
馬雅配維京 vs 馬雅配哥德 都係... 馬雅配哥德個邊贏
因為馬雅跟本打唔傷哥德
單獨戰玩步兵,未帝的維京想打贏哥德都有難度,控得差少少仲可以比哥德攻返轉頭,唔似得日阿做唔到大勝既效果
因為哥德勝在出兵速度,塞特更加唔洗講,維京實力+埋身既出兵速度係唔夠打,維京想贏為有先做龜佬儲齊d兵安安全全先好出去打
哥德打薩拉森有額外+10的攻擊力,反而維京沒有
哥德打薩拉攻擊力接近於日本打薩拉森,維京就如其他步兵一樣沒有額外加成
維京狂戰士的血同攻竟然比不上阿茲豹勇士
維京唔係大家所想象中咁高攻,維14+2=16攻,阿12+6=18攻,攻擊力係其次,最重要既係睇刀數
淨係計殺土耳其 西班牙,蒙古既結果
維殺一隻土火4刀,殺西班牙7刀,蒙古6刀
阿殺一隻土火3刀,殺西班牙6刀,蒙古5刀
1打1匈奴,阿打匈,匈得返35血,維打匈,匈仲有53血,可見阿茲打匈奴比維京打匈奴更強
打堡方面,一隻維京狂戰士打城堡扣11血,一隻阿茲豹勇士扣12血,不見得維京打堡特別勁
以為日打維為例,日維出兵速度一樣,維冇得以多圍少,必然以40打40個為例,當維40打日40時隻,維死40隻日本只死12隻
日打維接近1打3,阿打維都係,但阿茲打日有得平手
維京在狂戰士的步行速度同樣慢過日本武士同豹勇士
用引打既方法跟本就唔夠阿茲同日本勁
升帝方面,阿茲同塞特一樣好快升帝,阿茲食分選舉多好多,例如可食條日哥塞法維,就算食弓食騎都好過維京
維京只可以食哥匈,即使維京食哥同匈分既速度都比唔上阿茲,有時仲要故意避開阿茲日本條頓呢d國家,唔似得阿茲可以見分就可以食
維京沒明顯優勢升帝比阿茲塞特快,可能阿茲塞特剋到人地,升帝仲快過你
阿茲軍營生產速度快15%,阿茲有鷹多一種選擇,而維京沒有
塞特...... 生兵+行軍速度+與維京差不多的實力,克服了一切,維京頂弓兵肯定唔夠塞特勁,因為塞特同維京箭防一樣而且血多出兵快
塞特即使檔近方面也能勝於維,被阿茲拜占打時低檔刀數能力比維京更強
加上塞特識用本身已經好屈機,衝擊力超勁,樂古兵堡都要由110人改為140人殺敵
我做過一個實驗,維京vs塞特,起兵至4分鐘雙方停止生產兵,互del城堡開戰,結果殺敵率大約1換1
維殺95人,塞特殺99人,但塞特仲有1批兵(40隻)響度,全因為塞特有人數壓力黎贏維京
所以與上一個真正識玩塞特既人,塞特係唔會輸比玩維京既人,殺敵效果可以做到1換1,而且仲有1批兵多左出黎
維京升帝已經唔強,未帝維京真係太唔掂,大家覺得係唔係應該提早殺敵70人升帝
因為對於維京黎講殺敵100係一件好難既事,就如日本殺300人一樣咁難
如果殺敵70人升帝起碼快返一半,平衝返維京
維京同阿比較其實唔關攻擊力事,主要都係關刀數事,刀數比攻擊力更重要,再者阿茲本身已經高攻過維京
假設100隻弓兵,每隻弓兵打少一刀,你諗下影響力幾大
塞特雖然比維京低攻,但打弓兵既刀數同維京一樣,本身實力同維京唔會差得遠
抽中4步,好明顯就要靠步兵本身既實力先至贏,必需要有強大既步兵衝破人地弓兵陣
抽中3步1弓情況下,弓兵雖然係後邊食分,但主力都係靠果3個步國衝得勁唔勁
所以唔可以睇少步兵本身實力,可惜維衝鋒方面本身已經比唔上阿茲,塞特等.......國家,就連長處也沒有
2步2弓就真係睇下你用咩文明,對住蒙古補兵唔夠快既弓兵,步兵實力當然仍然有好大影響,然而阿茲,塞特都可以取代維京地位
3弓1步情況下,維京只做肉盾雖然沒錯,但不停地做盾只會令維京吃不了分更難升帝
同埋想快d升帝,必然要睇攻,唔係睇防,攻高當然事半功倍,例如阿茲比維京高攻
而且兵堡仲有咁多步兵,對家抽中步既機會好高,阿茲食分升帝選擇性高過維京,就算冇步兵都唔怕,阿茲仲有攻擊力,打弓少1刀打匈奴又快手過維,食帝唔成問題
維京食帝最易都係響匈哥落手,但阿茲食呢兩個文明升帝比維京還要快
阿茲食弓追擊得快過維京,如果阿茲快過你升帝盾得仲好過維京
因為維京d步兵行得慢過阿茲,所以不列馬雅等弓兵文明,射中維京既命中率一定多高過阿茲
我可以問下大家,不列射匈奴易中d,定射維京易中d
雖然維京有1弓防,但阿茲多你6血,計返起上黎其實差唔多咁好盾
再者1+2防又如何???塞特日本都有而且仲多血過維京
難怪我以前個時新手玩土火,點都覺得維京係最易殺死既一件步兵
維京係唔係真係咁易升帝先,就算送完一輪先至升帝,升左帝勁左但係唔係真係特別出色,塞特更加唔洗講,除左哥德之外,佢係第2個最有能力衝破弓兵陣既步國
就算係Random你咁唔好彩抽中維京,維京都唔好廢得好離譜,希望可以改一改下,先升補血又好,加防定攻又好,定減殺敵

唔知有冇人接受到法國哥德阿茲冇精銳拜冇後勤象冇象扶既時代,有d跟本冇必要改反而改左,例如拜占後勤,象既象扶
維京咁耐一直都未修正過,殺敵100咩科技都冇升,只適用於當年哥法阿未精銳的時代
維京呢個狀態已經過時
我認為係時候應該維京修正一下

test檔連結 #137
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3337638&extra=page%3D1&page=14

多選投票: ( 最多可選 2 項 ), 共有 321 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

投票 謬誤= =   你咁搞 全部同意 係唔係 +晒 補血  帝攻  帝防  同埋減kills 數?
你不需要果度做得太求其 搞到我都唔知點好
我係 <只> 支持 先研補血科技   反對<其他建議>(唔係<中立> 係<反對>)

回復

原帖由 marco0083 於 23-6-2008 00:26 發表
投票 謬誤= =   你咁搞 全部同意 係唔係 +晒 補血  帝攻  帝防  同埋減kills 數?
你不需要果度做得太求其 搞到我都唔知點好
我係  支持 先研補血科技   反對(唔係 係)

簡其中1樣最高投票率
回復

原帖由 sghsge 於 22-6-2008 16:47 發表

簡其中1樣最高投票率

咁<不需要>得票率最高呢?  不需要 基本係已經係all or nothnig 黎了
我想 支持 先研補血   反對<其他>  咁我選  先研補血 再+不需要 唔係好矛盾咩?
回復

統計學基本要做既係...
被選擇既項目唔好傾向一方
回復

其實維京我覺得真係比其他弱...
不過問題係...佢上左帝都係咁弱=.=早d上帝除左開眼有用...其他都無乜顯著改變...
so我覺得...如果中維京,可以哈哈大笑話唔好彩,輸左就算啦~_~
維京幾勁大家都知,人地都唔會串你
回復

其實遲早個作者出黎話你侵入版權就gg
回復

咁2000吉3500哈,樂古兵堡
super家族都侵犯左版權:lol
回復

維京係作者做成廢國,用做血盾都無用la
加上係得69血,連其他步兵國都不如
我覺得無需要改囉,改成點佢都灰的呢
見到玩下同d 29不係win下囉
不係個國家一d用都無,改完都垃圾la