打印 上一主題 下一主題
收起左側

命運守護夜(Fate)討論心得吹水post

回復 10# 的帖子

教學中,有了英雄資料:lol

Berserker:
因為本人是玩B叔起家的,所以B叔係比較有心得,
首先大家要明白一點,唔好以為有12試煉就係無敵,事實上要殺B叔12次係可以好快完事的....
先說一下B叔的技能吧,
Q:對地前方的小範圍攻擊,不過如果人地直線走太快就有基會重兩下,升到LV5一下400傷
W:加自己攻,對方防,而且有機會將對手擊暈(lv5加55攻,有40%攻擊再加65攻)
E:狂化[[bao_14]],將自己的HP鎖定,LV5可以鎖定1800HP6秒
R:射殺百頭[[onion_03]],B叔的殺人技,LV5傷害係110*8加900=1780擊中範圍內敵人會比擊暈(最放邊邊的敵人有機會走掉)技能範圍大(不要跟我說小,說小的人給我回去玩3A版,你就會知道咩野叫少)

隱技:3V加到20(力量,敏捷,智慧都20, 綠字都算)
300範圍內炸一千傷害,暈3秒,減移動速度50%,1000範圍內炸800傷害,暈1.5秒,減移動速度50%,2000範圍內炸500傷害,減移動速度50%,3000範圍內,減移動速度50%
技能結束後有10秒不能用任可技能,加點也不能,物品也不能(千萬不要加點啊,你會發現地上多了很多東東的)

寶具:
1:強化神性覺醒,對魔力升到25%,而且減傷更多
2:終極狂化.攻擊時有20%機會出現200傷害的對地式攻擊,狂化的時候會出現近身震波,每秒1下,1下160傷害
3:12試煉之生命儲存,死後馬上復活,HP和MP全滿而且有3秒無敵
4:持續戰爭力每3分鐘自動回滿血一次,而且復活的時候會出現自爆,傷害係自身HP的40%

先說說本人用B叔的練地方吧!主要是教堂和冬城,因為Q技一開始有200傷,而B叔普攻對任何人都係125%傷害,所以夠用,最好在教堂練,因為教堂有5堆細怪和一堆大怪(通常有終極狂化先打),一堆一堆打好易升到LV12,LV6的時候升了寶具2:終極狂化會升得更快,其他寶貝就加4,最後加3,LV12就剛好用光點,所以之前一定不要用過任何點- -LV12之後全升力量,力量FULL了再升神聖皮膚

說說LV12之後的工作吧,因為B叔有招好技能R技射殺百頭.事實上這招係B叔的搵食技,1.5秒的出技時間算很快的了,不過新手們總會給閃吧,
現在教你們幾個方法,
第一個,追大炮來打,因為大炮系英靈(白S,黑S同金A)開炮的時候是不能動的,所以用R技打佢地係必中的,不過要小心點,打中他們的時候不要自己在炮口= =雖然B叔血多,不過食一野都係有機會秒(因為你LV12出來血還不算多,無理由為左一支大炮而復活一條命家= =)

第2係R姐同L叔開大人的時候,L叔比較易捉,因為佢一定原地升天再原地下來,不過L叔係比較難殺,因為佢都識復活...,R姐就要知道佢打邊個,因為R姐是會跟大技一齊移動的,所以一定要知道R姐打邊個,你就用R技打過去吧,大不了吃R姐一下大技,只要你滿血一定死不了(R姐隱技不算..)

第3種係打左左,C姐和金A(又係金A,沒錯,又係金A)在左左出燕反,C姐出R,金A用緊神鎖的時候就R佢地,不過有一點要小心的是C姐和金A的目標要不是你,而是你的隊友的時候先好R,唔係比人殺左都唔知咩事,因為C姐的連技係夠殺人的,金A打B叔又係特別痛的!!

第4種係打真A同紅A,真A如果有學寶具3捉人的話,佢捉人的時候你會見到個800爆擊傷害出現的,對住個位數一秒左右就R過去,真A一捉完人出來就會中,紅A就有兩種方法,第一種係見到紅A開劍制而佢無開盾或者開卷(B卷,A卷和A+卷)HP無多過1780,咁就可以直接R死佢,因為紅A開劍制是不能動的,而你入劍制的時候位置一定是同你入劍制之前一樣的,所以你見到紅A開劍制你R佢就會出現佢捉到你入劍制的同時比你R死,第2種打紅A的方法是在外面捉劍制,等紅A開了劍制就數11秒之後對住中心R,紅A一出來剛好就會中招,不過識玩的紅A大多都會開定盾食定AB卷,所以大多數都R唔死

最後一種,係對方無硬直的時候點R人呢....1.16版有件叫EX卷的好東西,合成方法係兩張S卷,能力係封物品1秒,這1秒就好重要,因為B叔的技能時間係1.5秒,用EX卷封左一秒就剛剛好可以打死人,你可能話你有0.5秒來用閃卷,事實上閃卷都係有作用時間的,絕對唔夠你閃走用,所以,...只要對手身上無A卷和B卷,就直接來招EX卷加R吧,基本上HP唔多過2千3的人都必死!!

好了到自爆時間,有時見到人地血唔多,特別係一堆敵英的時候,可以選擇沖過去比佢地殺因為你有自爆,如果人地血唔多好易比你炸死的,我最高記錄係一次炸死3個加上一個比我打死,一次過殺4個人

回復 支持 反對

b叔在中期前可用s或c再撞牆,你快手人地連閃都閃5到的!!
除左r姐、黑白s、c姐及蘭斯外...其他英都應該會死的
(除你撞的是開了a、b卷的傢伙)
回復 支持 反對

回復 12# 的帖子

a_a係..血牛太難秒.. 要圍
回復 支持 反對

1ON1同b叔打5難打啊
要「秒」的話,人品槍、人品暗殺、人品隱雷、人品tk隱炸、4m炮
3a版的話...儲3千的心音+s...應該秒了吧!?
回復 支持 反對

回復 14# 的帖子

槍要有運- - 我成日無運
同埋人地玩12之肥料-。-,每次番生都殺死我- -..

回復 支持 反對

人品問題呢
證明你沒人品(茶

被12炸死的...那技術問題吧
知道他有12還打他!?(玩215除外
而且知道他有12時打死他之後還不快閃!?
回復 支持 反對

樓上~因為佢開左劍制就算打死了b叔@@
也跑得不遠@@
用ex卷+爆頭~秒殺1件
回復 支持 反對

回復 17# 的帖子

我的人品十分高(指
回復 支持 反對

在陣中都可以不被炸死的
而且1個a卷都擋了一半呢
不夠血就刷血吧

因為人品太高,所以只會被人爆心或暗殺嗎??
回復 支持 反對

回復 19# 的帖子

是哦:lol
我想玩b叔,可惜每次都比人揀佐
唔係比人抽中,就係比人揀佐- -
回復 支持 反對